Family Home Album – egy SIP elemből készült gyöngyszem

Családi Album – SIP épület a SzépLAKban

Rendhagyó feladat a lakberendező számára egy háromgenerációs otthon  megtervezése. Különösen akkor, ha az épülőfélben lévő ház könnyűszerkezetes, az alföldi tanyavilágban található, és a berendezési terv elkészítéséhez – egy-két hónap helyett – csak néhány nap áll rendelkezésére.

Az ottjártunkkor látott megállító táblán jobb lett volna a múltidő, hiszen az új lakóépület a bontástól a beköltözésig nem egészen öt hónap alatt készült el. A Family Home Kft. által épített házak az alkalmazott SIP technológiának köszönhetően olcsóbbak, energiatakarékosak és jóval gyorsabban felépíthetők hagyományos társaiknál, s fenntartási költségük is alacsonyabb.

 

 

Régi kedves ügyfelem keresett, akinek már több alkalommal terveztem házat, lakást, irodát. Tanyát még nem. De azt másnak sem. Viszont kihívásnak ígérkezett a feladat. És egyébként is nehéz ellenállni egy olyan felkérésnek, amely így szól: „Ne is rajzolj semmit, anélkül is tudom, hogy jó lesz a végeredmény”. Persze, ez nem így működik, hiszen nem vagyok a helyszínen állandóan, és rajzok nélkül azt is nehéz lenne meghatározni, mit is várunk a kivitelezőktől. A vizes helyiségekkel kezdtük a tervezést méretarányos vázlatok, burkolatkiosztási rajzok alapján közvetlenül a fürdőszoba-szalonban, ahol még azon a napon a rendelést is elindította a tulajdonos. Így indult a közös munka akkor, amikor a ház már szerkezetkész állapotban volt, két hónappal azután, hogy az elmúlt negyven évben otthonként szolgáló vályogház bontásához fogtak. És további három hónap elteltével a fotókon látható készültségi szinten beköltöztek a nagyszülők. Miután a bontást és az építést az udvarra telepített lakókocsiban élve folyamatosan szemmel tartották.

 Maga az épület egyszerű, szinte téglalap alaprajzú. Középen a tágas közösségi tér található, balra innen a nagyszülők területe, jobbra a szülők és gyermekeik pihenésre szánt lakrésze. Bár ők a fővárosban élnek, dolgoznak, tanulnak, gyakran veszik birtokba, időnként barátaikkal is a szobáikat. Gyorsan tisztáztuk megbízóimmal, hogy sem a népies, sem a rusztikus környezet nem áll közel a berendezésről alkotott elvárásaikhoz. Még kevésbé egy fekete-fehér, esetleg minimál hangulat. Csupán két „mankót” kaptam a tervezéshez: a nagyszülői fürdőbe kerüljön piros virág, illetve a papa foteljét illeszszem be a nappali terébe. Minden továbbival alkalmazkodtam a család életviteléről, értékrendjéről már előzetesen kialakult benyomásaimhoz, tapasztalataimhoz. Az alaprajzi elrendezéssel pedig az építész terv szerint addigra elkészült gépészeti kiállásokhoz. S ha a rendkívül gyors döntések következtében kisebb-nagyobb változtatások történtek is a kivitelezés közben, elmondható, hogy az általam elképzelt üde, friss, természetesen kellemes, vidékies hangulat megvalósult. Mindez olyan igényes, magas minőségű műszaki háttérrel, ami az alkalmazott háztartási gépekig vonul végig az épületen. Ez az otthon nem egy kirakatlakás, nem is steril környezet.

3 A társalgó világos színű, süppedős szőnyege a látszat ellenére sem kényes, nem igényel mezítlábas használatot. A polcokon csecsebecsék, utazási emlékek kaptak helyet 4 Központi helyre került a fatüzelésű kandalló, ami jól is fűt, nem csupán látványos eleme a nappalinak. A festmény a kanapé fölött a régi tanya emlékét őrzi 5 Számtalan családi fotó fogadja és kíséri végig a házon az idelátogatót

 

 

Úgy fotóztuk, ahogy a néhány hónapos napi használat alakított a tervező által elképzelt, megtervezett összhangon. Néhol kicsit esetleges, máshol picit kaotikus a sok családi fotó nyújtotta hatás, de mindenképpen a tulajdonosokról és nekik szól, az ő mindennapjaikat szolgálja. Az előszobából a közös térbe érkezünk. Az itt használt anyagok (burkolat, tapéta, kárpit, szőnyeg) mindegyike strapabíró, könnyen tisztán tartható. Jó minőségüket az időnként nagy igénybevétel mellett is hosszú távon megtartják.

 

6, 8 Madárkás tapéta alapozza meg a vidéki hangulatot a gyerekszobákban 7 Harangvirágos a kék-fehér fürdő a fiatalok lakrészében 9 Hívogatóan meghitt a tapétákkal, textilekkel bélelt szülői hálószoba 10 Csukott állapotban a fülkébe épített pipereszekrények frontja egy síkba kerül a fallal, ezért szinte láthatatlanul adnak helyet sok fürdőszobai apróságnak. Ajtajaik nyomásra nyílnak 11 A piros virágos fürdő lett a mama kedvenc helyiség

12, 13 Lágy színek és puha textilek teremtenek pihentető környezetet a nagyszülői hálószobában

Áruházi darabokat inkább csak a ritkábban használt gyerekszobákba választottunk. A hálószobák kivételével, amelyeket kukoricarostos szőnyegpadlóval terveztem, minden helyiség kerámiaburkolatot kapott. Az egységesség érdekében abból is csupán kétfélét. Semlegességükkel jól illeszkednek a különböző színű és motívumú virágmintás csempékhez, tapétákhoz, textilekhez. Vendéglátóink mai alföldi tanyája pedig egy összetartó, szerető nagycsaládnak nyújt biztonságos, nyugodt, a gyakori vendégfogadásokhoz is ideális, minden kényelemmel ellátott otthont, amelynek a megvalósításhoz az alapos előkészítő munka után csupán öt hónapra volt szükség.

 

 

14, 16 A beépített konyhai készülékek (sütő, mikrohullámú, főzőlap) mind
Miele gyártmányúak. A jó tervezésnek köszönhetően tágas háztartási helyiséget sikerült kialakítani, amiben egymás mellett kapott helyet a szintén Miele mosó- és szárítógép (www.miele.hu) 15 Régi cementlapok inspirálták a kerámiaburkolat mintáit, ezek pedig minket, amikor a római roló csipkéjét kiválasztottuk. Ez az egyedi gyártású konyha nemcsak szép, de praktikus gépei magas minőséget is képviselnek 17 Szükség esetén tolóajtókkal szeparálható a konyha az étkezős nappalitól

 

Mert ha a disznót nem is a lakásban dolgozzák fel, a disznótorra összejön és birtokba veszi a házat a nagy család és népes baráti társasága szép számmal. Bár a fatüzelésű kandalló inkább hangulati elemként került a helyiségbe, nem elhanyagolhatóan fűt is. Gyakran raknak tüzet benne. A bútorok zöme egyedi kivitelezés eredménye.

Lakberendezés és szöveg: Krebsz Zsuzsanna | Fotó: Berényi János

Forrás: SzépLAK Folyóirat…