Szerkezetkész ház néhány nap alatt? Igen!

Az építkezéshez három dolog kell: pénz, pénz és pénz. Az éveket és idegeket felőrlő óriási beruházás helyett van más megoldás is: a jóval olcsóbb és minőségibb SIP- panelből épült, gyorsan megépülő házak itthon is egyre népszerűbbek.

Nyugat-Európában és az USA-ban már régóta használt, bevált építőanyag, hiszen a SIP (Structural Insulated Panels System) eljárást az 1970-es években kezdték el alkalmazni. E népszerűségnek több oka is van: a hagyományos téglaházaknál jóval olcsóbban kivitelezhetőek, gyorsabban felépíthetőek, fenntartási költségei akár 50 százalékkal olcsóbbak. Emellett energiatakarékosabbak, környezetbarát- és energiatudatos technológiával készülnek. Más könnyűszerkezetes házhoz képest lényegesen stabilabbak. Ha az alap megvan, az építkezés télen is kivitelezhető, időjárástól függetlenül.
Legelterjedtebb formája az előre gyártott, két darab 12 milliméteres, préselt farost OSB építőlemez, mely közé egy speciális, 150 mm-es formahabosított hőszigetelő anyaggal rögzített polisztirol szigetelőlap kerül. Így egy rendkívül masszív, de könnyű panelt keletkezik. Az épület méreteinek függvényében a SIP-elemek vastagsága 120 mm és 240 mm, szélességük 122 mm és 1250 mm között változik, maximális hosszúságuk pedig 2800 mm. Az előre gyártott elemekkel könnyű dolgozni, mivel köbméterre számított tömegük mindössze 46 kilogramm.

Kiemelendő, hogy az OSB-lapokkal kombinált formahabosított anyag kiváló hőszigetelő, a SIP-elemekből készült házaknál az 1 Celsius foknyi hőmérséklet-változás átlagosan 5 órára következik be. Ezek az épületek lényegesen stabilabbak, mint a nálunk is egyre nagyobb számban épülő, ásványi gyapotból és OSB-lapokból összeállított, szendvicsszerkezetű házak.

Még járószintként is alkalmazható: 27 centiméter vastagságával és az alkalmazott kiegészítő technológiákkal alulról remek hőszigetelésnek bizonyul. Stabil, teherbíró, statikailag bombabiztos. A hagyományos alapozás szükségtelen, mert akár talajcsavarokra is fektethető, a rögzítés után jöhet az elektromos padlófűtés beszerelése, majd a burkolás. Az ingatlan napok alatt szerkezetkész lesz úgy, hogy az építmény minősége messze felülmúlja a hagyományos építészetben alkalmazott anyagokat és megoldásokat.

A SIP-házaknak egyetlen hátránya van: az építkezéshez speciális ÉMI engedély kell, csak szakképzett, megfelelő berendezéssel rendelkező vállalkozó lehet a kivitelező. A Family Home Kft. minden szükséges szakemberrel és engedéllyel rendelkezik, valamint a paneleket saját üzemében állítják össze. Ezek miatt a tervezés és kulcsrakész átadás között rendkívül módon lecsökken az idő.

A szeglemez korszerű tetőszerkezetek fakapcsolati kötőeleme, az ebből épülő tetőszerkezetek, a szeglemezes rácsos tartós tetőszerkezetek ugyancsak egyre népszerűbbek. Ennek lényege, hogy a szeglemez két oldalról a fába préselve roncsolásmentes kapcsolatot biztosít a faszerkezetek rúdjai közt. A változatos formájú rácsos tartók és keretszerkezetek alkalmazásával egyszerű és bonyolult tetőidomok egyaránt könnyen elkészíthetők. Közkedvelt családi házaknál, könnyűszerkezetes épületeknél az alacsony hajlásszögű tető, mely szeglemezes kötésű rácsos tartókból épül fel. Nagy előnye, hogy a szilárd födém elhagyható, a zárófödém gyakorlatilag a rácsrudak alsó övére szerelt álmennyezet.

Forrás: Délmagyar